24. lokakuuta 2017

Yllättävä käänne terveydessä

Ensimmäinen kerta 7 vuoteen kun ei niin kivoja uutisia Timpulasta :(
Timpalla on kaikki muuten hyvin,mutta jonkin aikaa jo keväällä, aina silloin tällöin Timpalla ilmeni veristä ulostetta jonka vuoksi halusin aloittaa tutkimukset... Sitten veri taas hävisi ulosteesta, joten annoin asian olla ja seurailin. Meni viikko tai pari ja taas ulosteessa oli mukana veriviiva. Aluksi ajattelin, että koira on ummella tai syönyt niin kovia puruluita , että suolen pinta on hieman rikkotunut ja paranee itsestään. Jätin puruluut pois ja seurasin tarpeiden tekoa; välillä oli normaalia, välillä taas veristä.
Töissä klinikalla otin Timpan oireet puheeksi ja eläinlääkärin kanssa tuli puheeksi niinkin karmea vaihtoehto, kuin että suolistossa voisin olla kasvain. Tämän varalta täytyisi tähystää ja tarvittaessa leikata koira, en kuitenkaan ensimmäisenä varannut tähystysaikaa vaan päätin aloittaa kartotuksen verikokeesta.

Nyt sitten syy oireisiin selvisi kun verikoetulokset saapuivat: haima-arvot (TLI) olivat aivan viite-alarajan alapuolella ja lisäksi päällä oli B12-vitamiinin puutostila. Sitten aloitettiinkin hoito haiman vajaatoimintaan (eli EPI = exorcine pancreatic insufficienty) ja pistossarja B12-vitamiinin puutokseen. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että Timillä haiman ruoansulatusentsyymien tuotantoon alentunut. Näin ollen ravinto imeytyy huonommin suolessa ja lisäksi ohutsuoleen voi alkaa kertyä liikaa bakteerikasvustoa, mikä voi aiheuttaa  jälleen tulehduksen. Vajaatoimintaan voi johtaa krooninen haimatulehdus, haiman kasvaimet tai autoimmuunisairaus, jossa haiman soluja alkaa tuhoutua tulehdusreaktion myötä. Timpan kohdalla on vaikea arvioida miten ja kuinka kauan aikaa sitten haima on kehittänyt vajaatoiminnan, sillä Timppa on ollut läpi elämänsä erinomaisessa fyysisessä kunnossa ja aina reipas oma itsensä ilman sairasteluoireita. Tämän vuoksi koko asia tulikin itselleni aivan puskista. Pääasia kuitenkin on, että sairaus on diagnosoitu ja sitä päästiin nyt saman tien hoitamaan. Olen niin onnellinen, että päätin lähteä tutkimaan koiraani vaikka jossain vaiheessa itsekin jo aloin epäillä, että olen vain hysteerinen.


Käytännössä arki jatkuu kutakuinkin samaan malliin, mutta tästä lähtien ruokinnassa on otettava erityisesti huomioon haiman entsyymejä korjaava ruokavalio eli ruokaan lisätään haimaentsyymejä entsyymivalmisteen (Panzym) tai tuoreen/raa'an haiman muodossa. Onneksi Timppa on tottunut klinikkaeläinhoitaja-opiskeuideni vuoksi kaikenlaiseen palpoitiin ja hoitomuotoihin mitä olen harjotellut, sillä nyt minun pitää myös pistää kerran viikossa B12-vitamiini injektio Timille kunnes vitamiinitaso korjaantuu. Vaikka töissä olenkin tottunut pistämään lemmikkeihin injektioita sujuvasti, oman koiran kanssa jännitti ensin ihan eri tavalla. Timi ei kuitenkaan tapansa mukaisesti ollut moksiskaan pistoksesta  kun se luottaa siihen, että omistaja tietää kyllä mitä tekee. :)


Kyllä tätä asiaa on tullut parin viime päivän aikana pohdittua ja itkettyä, kun maailman rakkaimman koiruuden ja treenikaverin terveys ja tulevaisuus huolestuttaa. Onneksi Timi ei tiedä pahasta maailmasta mitään vaan on edelleen oma tarmokas ja iloinen itsensä, päälle päin eroa entiseen ei huomaa lainkaan! Timpan elämäniloisuus pakottaa näin minutkin keskittymään siihen mitä meillä on nyt ja toivottavasti vielä monta monta vuotta  ja jättämään tulevaisuudesta murehtimiset myöhemmäksi.


Iloisempia uutisia ovat ne, että meidän rallytoko-kertaustreenit ovat edistyneet mallikkaasti ja koepäivät on nyt lyöty lukkoon 11.11 sekä 18.11! Enää ei montaa viikkoa ole, kun pääsemme luokkanousua tavoittelemaan!

Lisäksi vihdoin sain tehtyä Koirahieronta toiminimelleni facebook-sivut, jotka löytyy fB:sta hakusanalla Koirahieroja Nea Neva. Marraskuun alusta alkaen tarjolle tulee myös hierontalahjakortteja, joten pistähän muistiin vaikka jo joululahjaideaksi ja pukinkonttiin!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ihmeessä :)