24. huhtikuuta 2013

Jalostusneuvojakurssilla

Viime lauantai-aamuna kello soi klo 5.30, tavarat autoon ja sitten nokka kohti Hyvinkään maisemia. Koiratouhujeni ansiosta äitinikin sai TAAS vähän maantiematkailua, kun hän lähti seuraksi ja kuskiksi. ;)
Aamu-kuuden liikennettä ei juuri ollut ja Timikin oli tällä kertaa varsin rauhallista matkaseuraa, kun tämä nuokkui boxissaan aamu-unisena.

En warmasti tule täältä tänään! :D

Kurssille oli ilmoittautunut useampikin tuttu, joiden kanssa olikin mukava kököttää luennoilla pitkä päivä. :)
Kahdeksalta alkoi ilmoittautuminen ja klo 9.00 istuin jo reippaana luentosalin ahtaassa penkkirivistössä opiskelemassa koirarekisteriohjeen muutoksia ja genetiikkaa! Ensimmäisen luennon jälkeen Hannes Lohi esitelmöi geenitutkimuksesta, joka oli minulle varsin mieleistä kuunneltavaa! :) Päivän aikana käytiin läpi jalostuskoiran valintakriteereitä, keinosiemennysohjetta ja KoiraNetin hyödyntämistä, viideltä päivä päättyi ja kävimme vielä porukalla syömässä ravintolassa.

Opossumi :)
 
Sunnuntaina aamiaisen jälkeen aiheena olivat koirien luusto-ja nivelongelmat sekä koirien käyttäytyminen, josta meille kertoi Kaimion Tuire.
Lounaan jälkeen ELL Nina Menna luennoi immuunijärjestelmästä ja sairauskohtaisista vastustamisohjelmista. Päivän päätti Sainion Kirsi kertomalla värikkäällä kielellä jalostustoimikunnan tehtävistä sekä JTO:sta ja PEVISAsta. Hänen luennoillaan kurssilaiset lähtivät aktiivisesti keskusteluun mukaan ja kannanottoja kuultiin monesta suunnasta, kuitenkin asialliseen ja ystävälliseen sävyyn. Hienoa huomata, että koirapiireissä voi syntyä rikastuttavaa keskustelua ilman syyttelyä ja negatiivista sävyäkin!! :)

Joitakin pointteja, joita kurssilta jäi vahvasti mieleen:
  • "Jalostuskoiralla tulee olla riittävästi rohkeutta ja omata hyvä toimintakyky (sen ei tarvitse syöksyä suin päin enismmäisenä joka paikkaan, mutta sen ei tulisi lamaantua arkiasioissa)."
  • Jalostuskoiralla suositellaan olevan tulos luonteen "mittaamiseksi"  jostaikin seuraavasta: Luonnetesti, MH, BH tai Jalostustarkastus jos siihen sis. arvio käyttäytymisestä.
  • Koirien alkuperäiset käyttötarkoitukset ja nykypäivä: "Koira voi parhaiten ympäristössä, johon se ominaisuuksiltaa sopii. Tarve ( tehdä sitä, mihin rotu on alun perin tarkoitettu) ei katoa koiralta niin, että siltä viedään mahdollisuus ko. toiminnan toteuttamiseen."
  • Kasvattajan/rotuyhdistyksen kannattaisi valita 3-5 merkittävintä asiaa, joita halutaan jalostaa omassa rodussa. (Jos liian monta jalostettavaa asiaa, yhä harvempi koira täyttää "kriteerit" >> jalostusmateriaali vähenee!
  • Terveystutkimukset: Koiran virallinen tutkimustulos on aina huonomman kyynärnivelen mukainen. ( Sama pätee polvi- ja lonkkatuloksissa). Jos kyynärät on esim. 0/1, koiran virallinen tutkimustulos on 1.
  • Pienikin koira ( n. 10kg) kärsii yhtälailla nivelrikosta kuin suurempikin koira. E- ja D-lonkkia vältettävä.

Hotellin henkilökunta oli oikein huomioivaa ja ystävällistä myös näitä nelijalkaisia matkaseuralaisia kohtaan. Timi päätti jossain vaiheessa, että hotellin aulan kiiltävää lattiaa ei kertakaikkiaan voi ylittää... No, vastaanottovirkailijan sitten tuli jutustelemaan Timin kanssa ja houkutteli poikaa kulkemaan lattialla ja onnistuikin siinä.
Taukojen aikana tutustuin moneen uuteen koiraihmiseen ja kasvattajaan, joiden kanssa oli mukava vaihtaa ajatuksia ja kuulla näkökulmia toisten rotujen harrastajiltakin. Tutustuin mm.skye-kasvattajaan Eijaan sekä Anuun, jolla on pitkä kokemus vinttikoirista. Oli mukava tutustua! Ehkäpä tapaamme kehissä! ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kerro ihmeessä :)